top of page

Acerca de

سيبسي.jpg

מטופלים עם חרדה

רופא השיניים שלך למטופלים עם חרדה: אם אתה לא רוצה להימנע מביקור קבוע אצל רופא השיניים, אתה מוזמן איתנו

לא רק אצל ילדים, אלא במיוחד אצל מבוגרים, לעתים קרובות יש מטופלים עם חרדה שרוצים להימנע מהביקור הרגיל אצל רופא השיניים ככל האפשר. חשוב לנו לקחת ממך את הפחד הזה, כי מניעה דנטלית יסודית מאפשרת שימור השיניים לזקנה..

פחד מרופא שיניים

 

מי אוהב ללכת לרופא שיניים? לכן, פחד מטיפולי שיניים ("פחד מרופאי שיניים") הוא תופעה שכיחה ברפואת השיניים. למרות האפשרויות הקיימות כיום של טיפול שיניים ללא כאבים בהרדמה מקומית, אנשים רבים מוצאים ביקור אצל רופא השיניים לא נוח. לפעמים זה אפילו נטל כל כך כבד שאנשים כבר לא הולכים לרופא השיניים בכלל. במקרה זה, הרפואה מדברת על פוביה דנטלית. זה יכול לגרום לא רק לבעיות שיניים אלא גם לבעיות בריאות כלליות.

פחד דנטלי: מה זה?

פחד מטיפול שיניים הוא המונח המשמש לתיאור כל הביטויים הפסיכולוגיים והפיזיים של תחושת פחד חזקה יותר או פחות, אך לא פתולוגית. לכן יש להבחין בין פחד מטיפול שיניים לפוביה מטיפול שיניים, שהיא אחת הפוביות הספציפיות לפי הספרות, חמישה עד עשרה אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מפוביה דנטלית. המאפיין העיקרי של הפרעת חרדה זו הוא הימנעות מללכת לרופא השיניים.

המונח "פחד מרופאי שיניים" כמילה נרדפת לחשש מטיפול שיניים מטעה, שכן הפחד של המטופל לרוב אינו מכוון נגד רופא השיניים עצמו.

 

מהן הסיבות והתסמינים?

פחד מטיפולי שיניים נובע בדרך כלל מאינטראקציה של מספר גורמים. סיבה שכיחה היא חוויות טראומטיות במהלך טיפול שיניים, בדרך כלל בגיל הרך. סיבות אחרות כוללות:

אי ודאות: מה קורה אצל רופא השיניים, האם מתרחשים כאבים במהלך הטיפול?

אובדן שליטה עצמית: תחושת נתון לחסדי רופא השיניים.

תהליכים בלתי צפויים במהלך טיפול שיניים.

סיפורים (שליליים) מהסביבה (למשל למידת מודל).

.

سيبسي.jpg

תסמינים:

במונחים פיזיים, פחד מטיפולי שיניים יכול להתבטא בין היתר בלב דופק, מתח שרירי, רעד, הזעה, קוצר נשימה, תחושות לחץ בחזה, סחרחורת או בחילות. תסמינים אלה יכולים להופיע גם עם מחלות אחרות.

כיצד מתבצעת האבחנה?

 

לא תמיד קל לרופאי שיניים להעריך נכון את הפחד של המטופלים שלהם, מכיוון שלעתים קרובות הם לא מזכירים את הפחד שלהם מטיפולי שיניים. לכן, לאנמנזה, שבה מתייחסים ספציפית לחשש אפשרי מטיפולי שיניים, תפקיד מהותי. גם לשאלה כזו לפני הטיפול יכולה להיות השפעה משחררת חרדה.

גילוי מוקדם של חשש מטיפולי שיניים מגן לא רק על המטופל, אלא גם על רופא השיניים, אשר יודע כעת מה יש לקחת בחשבון במהלך הטיפול.

כיצד מטפלים בפחד מטיפולי שיניים?

עבור מטופלים חרדים, לשתי נקודות מהותיות תפקיד חשוב בהקלת הפחד מטיפולי שיניים עתידיים: הימנעות מכאב ובכך שחרור הפחד. נהלים נוגדי חרדה (חרדה) שאינם סמים ותרופות משמשים להתמודדות עם חרדה.

מאחר שמטופלים עם הפרעות חרדה מגיעים לרופא השיניים רק כאשר הלחץ הפסיכולוגי חמור ביותר והטיפול נראה בלתי נמנע, מטרת כל טיפול חרדה היא לאפשר לחולים חרדים להתחיל בטיפול שיניים קבוע.

פרוצדורות לטיפול בחרדה שאינן תרופתיות:

,מחקרים שונים הראו שרק שיטות שאינן תרופתיות (בעיקר חרדה) מסוגלות לטפל בפחד דנטלי באופן סיבתי ו בטווח הארוך לפרק.

גישות טיפול פסיכולוגיות או פסיכותרפויטיות הן הבחירה הראשונה. כאן הגיוני שרופא השיניים והפסיכותרפיסט או הפסיכולוג הקליני מגדירים מושג טיפולי משותף. לעיתים קרובות ניתן גם להסיח את דעתם של מטופלים חרדים מהטיפול על ידי האזנה למוזיקה דרך אוזניות או טלוויזיה. גישות טיפוליות התנהגותיות הוכחו כיעילות במיוחד. הטכניקות הבאות כבר נבדקו בצורה מבוקרת קלינית והוכחו כמוצלחות

1-למידת מודל

2-טכניקות הרפיה: המטופל לומד להרגיע גם במצבים המעוררים חרדה ומתח (למשל הרפיית שרירים מתקדמת)

הליכי חרדה רפואיים

 

פרוצדורות תרופתיות לטיפול בחרדה

טיפול שיניים בהרגעה משככת כאבים ,

אם זה הרדמה כללית  או במתן פשוט של חומר הרגעה (קדם תרופתי) מאפשר טיפול שיניים, אך אמצעים אלו אינם מפחיתים את החשש מטיפול שיניים.

bottom of page